Sposób przygotowania

Do mąki dodać żółtka, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię aluminiową na 15 minut.

Twaróg przepuścić przez praskę, dodać cukier i żółtko, dobrze wymieszać.

Wziąć kolejną część ciasta i rozwałkowac cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz lepić pierożki. Układać, tak, jak poprzednie na posypanej mąką tacce lub blacie.

Wkładać do gotującej się, osolonej wody z olejem i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową do zimnej wody, a następnie przekładać na talerz.

Podawać z bitą śmietaną lub po prostu posypane cukrem z wanilią.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    lubię takie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !