Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowy chleb na zakwasie żytnim
Składniki zaczynu wymieszać w misce i odstawić na noc, na 8-12 godzin, w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Rano dodać pozostałe składniki na bochenek i dokładnie wyrobić ciasto, odstawić na 20 minut i wyrobić znowu. Odstawić ciasto pod przykryciem w misce na 2 godziny.
Po tych 2 godzinach ciasto znów zagnieść i włożyć je do foremki lub do koszyka do wyrastania, naciąć i zostawić pod ściereczką na 4 godziny.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni, chleb przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i zostawić na kratce, aby bochenek ostygł.