Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cebulowy chleb na zakwasie żytnim

5.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki:

przygotowany wcześniej zaczyn
1 sztuka
mąka pszenna tortowa
200 gramów
mąka pszenna pełnoziarnista
150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
cukier
1 łyżka
woda
100 mililitrów
Cebulka smażona Prymat
100 gramów
Sklep Prymat

Zaczyn:

mąka żytnia
150 gramów
woda ciepła
150 mililitrów
zakwas żytni
100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowy chleb na zakwasie żytnim

Składniki zaczynu wymieszać w misce i odstawić na noc, na 8-12 godzin, w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Rano dodać pozostałe składniki na bochenek i dokładnie wyrobić ciasto, odstawić na 20 minut i wyrobić znowu. Odstawić ciasto pod przykryciem w misce na 2 godziny.

Po tych 2 godzinach ciasto znów zagnieść i włożyć je do foremki lub do koszyka do wyrastania, naciąć i zostawić pod ściereczką na 4 godziny. 

Nagrzać piekarnik do 230 stopni, chleb przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i zostawić na kratce, aby bochenek ostygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak