Sposób przygotowania

Składniki zaczynu wymieszać w misce i odstawić na noc, na 8 - 12 godzin w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Rano dodać pozostałe składniki na bochenek i dokładnie wyrobić ciasto, odstawić na 20 minut i wyrobić znowu. Odstawić ciasto pod przykryciem w misce na 2 godziny.

Po tych 2 godzinach ciasto znów zagnieść i włożyć je do foremki lub do koszyka do wyrastania, naciąć i zostawić pod ściereczką na 4 godziny. (ja włożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia)

Po tym czasie nagrzac piekarnik do 230 stopni, chleb przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i zostawić na kratce, by bochenek ostygł.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !