Sposób przygotowania

WIECZÓR: Składniki zaczynu (pierwsze trzy) wymieszać w dużej szklanej lub porcelanowej misie, przykryć ściereczką i odstawić na noc (8 - 12h) w ciepłym miejscu.


RANO: Do zaczynu w misie, w której pracował zaczyn wlać wodę i melasę i wymieszać. Dodać obydwie mąki i słonecznik - zagnieść. Wgnieść sól i cukier i odstawić ciasto na 20 minut.

Po tym czasie znów delikatnie zagnieść - ciasto będzie luźne - w zależności od gęstości Waszego zakwasu.

Ciasto uformować w wałek, oprószyć mąką. Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przygnieść do spodu, oprószyć jeszcze mąką i zrobić na wierzchu nacięcia - u mnie na krzyż, akurat, bo chleb nie popękał, ani gdy rósł, ani gdy się piekł.

Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 3 godziny.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni, wstawić chleb na środkową półkę (w keksówce) i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika, ogołocić z papieru do pieczenia i pozostawić na kracie, by ostygł.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !