Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z mięsem
Kroki postępowania
1/2 kg mięsa gulaszowego z indyka
1 cebula
1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka kucharku
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 18%
pieprz
Mięso: Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na grubsze kawałki. Do rondla włożyć margarynę, dodać obraną i pokrojoną cebulę oraz mięso, chwilę podsmażyć, przewracając mięso. Posmażone mięso podlać wodą, dodać paprykę, kucharek, mąkę (można dodać kawałki marchewki i pietruszki). Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W kubeczku wymieszać śmietanę z odrobiną wywaru spod mięsa. Wlać do reszty i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.