Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z pieczarkami
Do miski dodać resztę składników i wyrabiać dość długo ciasto - można przenieść się na stolnicę lub blat. Kiedy będzie dobrze wyrobione, gładkie i elastyczne włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczarki umyć, pozbawić ogonków i w razie potrzeby obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzac masło, dodac pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pieczarki i smażyć, aż woda z nich odparuje, wtedy też doprawić do smaku, solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem, wymieszać i odstawić, by lekko przestygło.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, na blasze położyć papier do pieczenia.
Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować z niego prostokąt (około 25x35cm). Na prostokącie ułożyć farsz, zostawiając odstęp od brzegów, zawinąć rulon, zwijając boki pod spód, położyć rulon na blasze.
Zostawić ciasto do momentu, aż piekarnik się nagrzeje. przed samym wstawieniem posmarować wierzch mlekiem i posypać startym, żółtym serem.
Piec 25-30 minut, do momentu, aż będzie ładnie zarumienione.