Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiornica z ciasta drożdżowego
Kroki postępowania
Do dużej miski wsypujemy połowę mąki, sól ,cukier, wbijamy jajka, dodajemy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki (7).
Z jednego (takiego większego) formujemy głowę naszej ośmiornicy i układamy ją na blaszce.
Pięć kolejnych kawałków wałkujemy na cienkie podłużne placuszki. Na brzegu każdego układamy parówkę i skrapiamy ją sosem.
(Na zdjęciu pokazana jest pokrojona parówka ułożona na środku- jednak lepiej układać jest je na brzegu, wtedy lżej nam będzie zwinąć ciasto).
Ośmiornicę smarujemy rozkłóconym jajkiem i przyczepiamy oczka oraz kółeczka do macek.
Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Podawać możemy z surówką lub sosem.