Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sznycle z boczniaków z dipem ziołowym

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki
40 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat
10 dag
mąka
8 łyżek
jajko
3 szt
olej do smażenia
150 ml
plasterki szynki parmeńskiej
10 dag
szczypiorek
pęczek
Sklep Prymat
jogurt naturalny
150 ml
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
sałata
do dekoracji
żółty ser starty
2-3 łyżki
kwaśna śmietana
pół szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z boczniaków z dipem ziołowym

Przygotować dip: szczypiorek grubo posiekać. Odłożyć 1-2 łyżeczki do posypania, a pozostały wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dip przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Kapelusze boczniaków dokładnie oczyścić, osuszyć składając je blaszkami do dołu na papierowym ręczniku. Na jeden talerz wsypać tartą bułkę i starty żółty ser. Na drugi talerz wsypać mąkę. A na trzeci wbić jajka. Roztrzepać je z łyżką zimnej wody i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby panierować kolejno w mące jajkach i tartej bułce z serem. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać sznycle z boczniaków. Smażyć na złotobrązowy kolor.. Następnie zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z ognia, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na talerze udekorowane sałatą. Podawać z dipem i szynką parmeńską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak