Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny chlebek
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą i przyprawą do zapiekanek, dodać jajko, rozpuszczone drożdże, wszystko przemieszać i na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na delikatnie podsypanej mąką stolnicy na środku posmarować warstwą keczupu(boki zostawić czyste), posypać po nim startym żółtym serem na którym ułożyć pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory suszone pokrojone w paseczki, szynkę i pomidory czerwone, przykryć to wszystko warstwą sera i polać całość keczupem. Pozostałe ciasto naciągnąć na środek zlepić na górze i miejscem zlepienia ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować chlebek rozmieszanym jajkiem i po wierzchu posypać pieprzem ziołowym oraz przyprawą do zapiekanek. Odstawić jeszcze raz na 30 min do wyrośnięcia, a następnie nagrzać piekarnik do temp.180st i piec 35-40 min.
Po upieczeniu wystudzić i kroić na porcje.