Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z majonezem
Połączenie frytek z majonezem nikogo nie dziwi i dziwić nie powinien jako dodatek do masy ziemniaczanej. Placki ziemniaczane z majonezem wydawać się może nietypowy, jednak przygotowując ten przepis przekonacie się, że majonez nadaje wyjątkowej kremowości i wilgotności plackom. Dodatkowo placki ziemniaczane z majonezem zyskują wyjątkowego smaku i delikatności. Majonez jest również spoiwem wszystkich składników masy ziemniaczanej, dzięki czemu mamy pewność, że placki nie rozlecą się podczas smażenia.
1. Cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odlać nadmiar wody. Następnie dodać mąki, jajko, sól, pieprz, majonez, sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać.
2. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
3. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.