Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki mięsne
· Nadzienie:
· 40 g czerstwej bułki,
· 200 g gotowanego mięsa wieprzowego,
· 20 g tłuszczu,
· 20 g cebuli,
· 1 białko jaj,
· sól i pieprz do smaku.
· Ciasto:
· 1/8 litra mleka,
· 1 jajko,
· 100 g mąki,
· sól,
· 1/8 litra wody,
· 10 g słoniny do smażenia naleśników,
· 2 jajka,
· 30 g bułki tartej,
· 30 g tłuszczu do podsmażenia.
Przygotowanie:
Jajko, mleko oraz mąkę mieszamy, dodajemy soli i wody. Uważamy, aby nie powstały grudki. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy słoniną i smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron aż do wyczerpania ciasta. Bułkę moczymy w wodzie i odsączamy. Cebule obieramy, siekamy i rumienimy na tłuszczu na szklisto. Bułkę wraz z ugotowanym mięsem mielimy w maszynce. Mięso mieszamy z cebulą, pieprzem, solą oraz białkiem. Naleśniki przekrajamy na pół, smarujemy nadzieniem, zwijamy w wałeczek (nie zawijając boków). Wałeczki zwijamy w ślimaczki, końce przylepiamy białkiem i przykładamy zlepieniami do stolnicy. Kiedy zaschną, ślimaczki zanurzamy w jajku, osączamy, zanurzamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Spożywamy jako dodatek do różnych lekkich zup bądź same.