Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety
Na ciasto naleśnikowe:
200 g mąki pszennej,
2 jajka,
250 ml wody,
250 ml mleka,
5 dag słoniny,
sól do smaku,
bułka tarta.
Farsz:
1 główka kapusty (średniej wielkości),
2 sztuki cebuli,
200 g kiełbasy,
100 g smalcu,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mleko mieszamy z wodą. Dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy mękę oraz sól. Ciasto dobrze mieszamy, aby nie było w nim grudek. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy kawałkiem słoniny. Nalewamy ciasto szybko je rozprowadzając i smażymy tak naleśniki z dwóch stron jeden po drugim, zostawiając część surowego ciasta. Kapustę gotujemy, odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę wraz z kiełbasą. Cebulę obieramy, drobno kroimy, dodajemy do kapusty razem z kiełbasą i smażymy. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Naleśniki kolejno smarujemy nadzieniem i zwijamy na kształt kwadratu. Następnie maczamy w pozostawionym cieście naleśnikowym i obsypujemy bułką tartą. Patelnię rozgrzewamy i smażymy krokiety z dwóch stron na odrobinie dowolnego tłuszczu. Krokiety podajemy same lub z dowolną surówką czy też sosem.