Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kluski śląskie

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków
1 kg
mąki ziemniaczanej
15 dag
jajko
1 sztuka
mąki
4 dag
słoniny
5 dag
sól do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki ugotować, obrać i skręcić w maszynce. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajko, mieszamy na jednolita masę. Łączymy z mąką ziemniaczaną. Formujemy okrągłe kluski, po środku każdej robiąc małe wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie partiami przez ok. 4 minuty od wypłynięcia. Słoninę drobno kroimy w kostkę i na małym ogniu smażymy w trakcie gotowania klusek. Gorące kluski zaraz po wyjęciu polewamy tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak