Przepis i sposób przygotowania na: obiad z mielonym
3/4 szklanki bułka tarta,
3/4 sztuki cebula średni,
1 sztuka jajko,
4 sztuki ząbek czosnku polski,
do smaku pieprz sól,
natka peitruszki wg uznania
średnią cebulę należy pokroić w kostkę, następnie zeszklić na oleju, w dalszej kolejności dodajemy posiekany czosnek ( najlepszy polski, jest nie duży ale za to ma w sobie mocny smak) i chwilkę ze sobą mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia.
Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie składniki, czyli bułkę tartą, cebulkę i jajko < bułkę wcześniej moczymy i wyciskamy) . Wszystko ze soba dobrze mieszamy. Dodajemy przyprawy i znowu wymieszać nalezy wszystko ze sobą.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki( większa ilość) wszystko ze soba mieszamy.
Jeżeli masa będzie za rzadka podsypujemy ją jeszcze bułką tartą.
Z uzyskanej masy należy uformować kotleciki, Na koniec uformowany kotlet obtaczamy w bułce tartej
i nastepnie na dobrze rozgrzanym oleju smażymy z jednej i drugiej strony by były dobrze zarumienione, barwy brążowej .
ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie. odcedzamy.Ubijamy. Ogórki obieramy, kroimy w ćwiartki. Wykładamy odpowiednie porcje dla danej osoby na talerzyk, ogórki polewamy smietaną i posypujemy solą.