Przepis i sposób przygotowania na: Obiad z nutą czosnku
4 zabki czosnek duży,
2 łyżki majonez,
4 łyżki śmietana,
do sosu sól pieprz,
20 dag pieczarki,
3 plastrów wędlina grubo krojona,
3 plastrów ser,
do smaku przyprawa kebab gyros,
do smażenia olej
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na patelni, dorpawiamy do smaku. Czosnek obieramy, przeiskamy przez praskę, dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy dodajemy szczyptę soli i 1/4 łyzeczkę pieprzu. Takim sosem smarujemy każdy rozbity kawałej mięsa. Wykładamy na każdy po plasterku wędliny, wykładamy ser i pieczarki, zwjamy i spianym wykałaczkami.Smażymy na rozgrzanym oleju, posypując przyprawaą do kebaba, smażymy na małym ogniu. Sos , który nam pozostał wykorzystujemy do obiadu.
Ziemniaki obieramy, koimy na frytki i smazymy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając.
Sałatę rwiemy na kawałki , polewamy smietaną, posypujemy szczypiorkiem, posypujemy solą.
NA talerzyk wykładamy sałate, trochę sosu czosnkowego, zrazy i frytki, posypujemy je pieczarkami ,które nam zostały.