Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa z tartym ciastem
30 dag kurek,
1 cebula,
4 dag masła,
1 łyżka włoszczyzny suszonej,
¾ szklanki śmietany,
2 płaskie łyżki mąki,
1 pęczek zielonej pietruszki,
1 jajko,
¾ szklanki mąki,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Kurki umyć, osączyć a następnie pokroić na bardzo drobno. Cebulę obrać, również drobno pokroić i podsmażyć razem z kurkami uważając, aby zbytnio ich nie przyrumienić. Wszystko zalać siedmioma szklankami wrzącej wody a następnie gotować z namoczoną włoszczyzną. Dodać troszkę soli do smaku. Z jajka i mąki zagniatamy twarde ciasto, które następnie trzemy na tarce o większych oczkach i dodajemy do zupy po kilku minutach jej gotowania. Po ok. 25 minutach gotowania zupy, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, następnie szczyptę zmielonego pieprzu i zagotowujemy. Po nalaniu zupy na talerze, z wierzchu posypujemy ją sporą ilością zielonej pietruszki.