Sposób przygotowania

Gęś sprawić, przekroić na pół wzdłuż grzbietu, natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem i odstawić na 2 godziny. Następnie włożyć do wrzącego bulionu z kostki rosół z kury Kucharek i gotować na małym ogniu. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać obraną i opłukaną włoszczyznę oraz cebulę. Chwilę gotować i odparować wywar do objętości 1i ½ litra. Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z gęsi, doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym Prymat, gałką muszkatołową Prymat i majerankiem Prymat. Gęś podzielić na porcje, włożyć do sosu i zagotować. Przed podaniem wymi4eszać z surowymi żółtkami.

(10-12 porcji)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    pysznie wygląda :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    to dopiero wykwintne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kolorowa

    Na zdjęciu nie wydaję się być zarumieniona, tak miało być ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kolorowa

    Ja bym chyba ją chwilę podpiekła, żeby była rumiana i miała chrupiącą skórkę ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Jakby została podpieczona niekoniecznie byłaby delikatna i soczysta, mogłaby się wysuszyć...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kusza23

    Jak dla mnie super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    doskonałe nóżki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    smaczne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasiaaa

    Bardzo pyszny obiadzik :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    idealna na Świętego Marcina
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Takie jedzonko, to ja lubię, bardzo lubię.......
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Och gąska pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !