Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

babka ziemniaczana

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
2 kg
cebula
1 szt.
pieczarki
20 dag
jajko
3 szt.
mleko
½ szklanki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: babka ziemniaczana

Boczek, obraną i pokrojoną cebulę usmażyć, lekko rumieniejąc razem z oczyszczonymi, opłukanymi i pokrojonymi pieczarkami. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Dwa spore ziemniaki ugotować i przepuścić przez maszynkę. Pozostałe zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach. Odlać ½ szklanki soku ziemniaczanego i wlać gorące mleko. Masę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z gotowanymi ziemniakami i jajkami. Przyprawić solą i pieprzem, dodać boczek z cebulą i pieczarkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w średniej temperaturze około dwie godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak