Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mięsem i szpinakiem
Odstawić ciasto do lodówki na dwie/ trzy godziny.
Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną drobno cebulkę. Umyty szpinak porwać na kawałki i udusić razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Osobno przesmażyć mięso. Wszystkie składniki, cebulkę, szpinak, mięso wymieszać razem i przestudzić. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę. Dodać do mięsnej masy starty żółty ser, doprawić gałką muszkatołową solą oraz pieprzem i delikatnie przemieszać z białkami.
Ciasto rozwałkować na mniej więcej 1 cm wysokości( zostawić wyższe brzegi). Na ciasto rozłożyć farsz. Można z wierzchu przykryć farsz jakimiś wzorkami z resztek ciasta- ale nie ma takiej konieczności- mój wzorek nie jest szczególnie" piękny" ale za to tarta była bardzo smaczna:)
Piec ok. 1 godz 15 minut w temperaturze 190/200 stopni.
Podawać np. jako danie obiadowe.