Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wieprzowo- drobiowy pasztet ze śliwką

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa
65 dag
wątróbka wieprzowa
50 dag
piersi z kurczaka
50 dag
marchew
2 średnia
pietruszka
1 szt
cebula
2 średnia
Śliwki kalifornijskie
50 dag
imbir świeży
5 cm
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
10 ziaren
Sklep Prymat
pieprz ziarnisty
15 ziaren
sól
Sklep Prymat
tłuszcz do formy
boczek
35 surowy bez kości
bułka czerstwa
2 duża

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowo- drobiowy pasztet ze śliwką

Kroki postępowania

1
Łopatkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, studzimy.
Krok 1 - Wieprzowo- drobiowy pasztet ze śliwką foto
2
W powstałym wywarze gotujemy obraną i pokrojoną na średnie słupki marchewkę i pietruszkę, studzimy. Wywar przecedzamy przez sito. Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w pióra lub kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 7 minut, studzimy.
Krok 2 - Wieprzowo- drobiowy pasztet ze śliwką foto
3
Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy namiękną, odciskamy z nadmiaru wody. Mięso, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie.
Krok 3 - Wieprzowo- drobiowy pasztet ze śliwką foto
4
Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojone w kostkę śliwki, dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Wieprzowo- drobiowy pasztet ze śliwką foto
5
Masę przekładamy do średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno.
Krok 5 - Wieprzowo- drobiowy pasztet ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 12.06.2012 18:35
bardzo dobry
teresa18 19.05.2012 16:17
jak dla mnie bomba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak