Sposób przygotowania

Na konfiturę:
morele, woda i cukier 1, 20 kg. Niezbyt duże owoce moreli sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, a następnie przepołowić i oddzielić pestki. Połowę cukru zagotować z wodą. Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i tylko raz zagotować, a następnie zszumować i odstawić. Następnego dnia dodać do konfitury resztę cukru i znów zagotować. Po trzecim gotowaniu odlać syrop z konfitury. Oddzielnie przygotować galaretkę, z soku porzeczkowego i cukru 400 g. Gdy galaretka krzepnie, włożyć do niej morele i zagotować. Gorącą konfiturę nakładać do słoików, zamknąć.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    wierzę, że super sprawa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !