Sposób przygotowania

Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Wymieszaj ze sobą przyprawy: imbir, chilli, gałkę muszkatołową, kolendrę i kminek, następnie natrzyj nią dokładnie mięso.
Wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Masło roztop w garnuszku, a następnie dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszaj i nie gotuj.
Czwartą pomarańczę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż ćwiartki kurczaka do naczynia żaroodpornego, zalej masłem z sokiem pomarańczowym i obłóż całość pokrojoną na kawałki pomarańczą.
Zapiekaj przez ok. 1 godz. w temperaturze 180°. Co ok. 15, 20 min podlewaj mięso tłuszczem z pieczenia. Jeżeli skórka zacznie mocno brązowieć, zmniejsz temperaturę do 140 i piecz dłużej o ok. 15 - 30 min"
Pieczone warzywa:
ziemniaki
marchewka
dowolne przyprawy (oregano, tymianek, zioła prowansalskie)
odrobina oleju

Warzywa obieramy i kroimy w grube cząstki. Do duże j miski wlewamy ok. 1 łyżkę oleju dodajemy zioła oraz warzywa. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy na blaszkę. Pieczemy ok.1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    oryginalny pomysł i jakże smacznie zaserwowany kurczak :)
  • 0
    img_20160310_110707
    Opublikowano

    Hanna5

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    lubię takie połączenia:)))
  • 0
    original
    Opublikowano

    edi

    oryginalne;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !