Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki mąki
farsz
- 3 jabłka
- 1 łyżka masła
- cynamon
beza
- 1 białko jaja
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
Przepis jest na 2 porcje obiadowe lub 4 porcje deserowe.
Ciasto na naleśniki dobrze wymieszaj i smaż na małej patelence (18cm) na złoto z dwóch stron. Wyszło mi 9 szt.
Jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki i duś z masłem do 10 min, dodaj szczyptę cynamonu i 1/2 łyżeczki cukru.
Białko ubij mikserem na sztywno i dodaj cukru pudru, ponownie ubij.
Okrągłą formę do pieczenia natłuść i obsyp kaszą manną. Układaj naleśniki i smaruj farszem. Na samej górze posmaruj białkiem ubitym na sztywno.
Piecz 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 200stopni.
Pysznie!:)