Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drożdżowa z serem i warzywami
2. Dolewamy olej i ciepłą wodę .
3. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
4. Po tym czasie wałkujemy na 2 prostokaty.
FARSZ:
Pieczarki czyścimy i kroimy na małe kawałki ,podsmażamy na 1 łyżce oleju. Studzimy.
Następnie ser feta rozgniatamy widelcem i łączymy z przestudzonymi pieczarkami i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i wsypujemy pół łyżeczki bazyli. Mieszamy.
Wykładamy na rozwałkowane placki ciasta.
Posypujemy startą na drobnych oczkach rzodkiewką i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Zwijamy ciasto w rolade. Smarujemy rozmaconym jakiem i posypujemy ich wierzch odrobiną bazylii.
Przekładamy rolady na folię aluminiowa i pieczemy 20-25 minut w temp.170 stopni C.
Podajemy jako przystawkę pokrojoną w plastry, po skosie.