Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z wołowiną
Mięso wołowe pokroić w grube, podłużne pasy. Podsmażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni po ok. minucie na każdą stronę. Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzać i wlać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Zasypać odrobiną mąki i pozostawić na kilka minut, żeby powstał rozczyn. Po tym czasie dodać sól i dobrze wymieszać. Ciągle mieszając dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt naturalny. Ciasto dokładnie połączyć. Podłużną, keksową blaszkę nasmarować tłuszczem i opruszyć mąką. Przełożyć połowę ciasta do blaszki, następnie wzdłuż, po środku ułożyć usmażone mięso wołowe i pokryć resztą ciasta. Ciasto delikatnie uklepać i posmarować odrobiną oliwy z wierzchu. Pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec chleb ok. 50 minut. Upieczony chleb pozostawić do całkowitego przestygnięcia.