Przepis i sposób przygotowania na: Chleb krupczatkowy z ziarenkami i otrębami
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z doddatkiem cukru i łyżki mąki.
Pozostawić je na jakiś czas w cieplym miejscu, aby ruszyły.
Do miski z suchymi składnikami wlać zaczyn drożdżowy oraz letnią wodę - całość dokładnie wymieszać.
Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc składniki łączą się szybko.
Miskę nakryć i pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu.
Następnie podrośnięte ciasto przełożyć do keksówki i ponownie pozostawić do podrośnięcia.
Wierzch chleba posypać otrębami i ziarenkami, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220*C i piec ok.40-45 minut, aż skórka chleba zrobi się rumiana.
Wyjąć bochenek z foremki, położyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia.