Przepis i sposób przygotowania na: pierogi
Pozostałe dotyczą ciasta.
Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie przepuścić przez maszynkę razem, dodać ser z wiaderka. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę. Posiekaną natkę ( nie wielka ilość, tak dla smaku:) Utrzeć dokładnie . Dodać sól, pieprz.
Mąkę przesiać na stolnice, wbić jajo, dodać sół, wodę i zgnieść ciasto oraz je starannie wyrobić. Podzielić na czesci , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało. Każda część wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką czy foremką krążki o średnicy około 5 cm.
Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) . Polać tłuszczem.