Sposób przygotowania

Pierwsze 6 składnikow zaczynając od ziemniaków a koncząc na natce pietruszki e dotyczy nadzienia .
Pozostałe dotyczą ciasta.


Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie przepuścić przez maszynkę razem, dodać ser z wiaderka. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę. Posiekaną natkę ( nie wielka ilość, tak dla smaku:) Utrzeć dokładnie . Dodać sól, pieprz.

Mąkę przesiać na stolnice, wbić jajo, dodać sół, wodę i zgnieść ciasto oraz je starannie wyrobić. Podzielić na czesci , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało. Każda część wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką czy foremką krążki o średnicy około 5 cm.

Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) . Polać tłuszczem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    takich nie robiłam, jeśli z serem to...na słodko :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    bardzo fajny przepis, muszą być bardzo delikatne
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    Pajecznik wypróbuj:)
  • 0
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    pysznossci lubie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !