Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki na bagietce z pieczarkami, szynką, ogórkiem i papryką
Zapiekanka na bagietce z pieczarkami to popularna przekąska, którą często kupujemy w budkach fast food, barach szybkiej obsługi czy food truckach. To klasyka gatunku, którą możesz łatwo przygotować sam w domu.
W tym przepisie na zapiekankę na bagietce z pieczarkami znajdziesz też pyszne dodatki: szynkę, ogórka konserwowego, paprykę konserwową i obowiązkowo dużo sera.
Podane ilości składników pozwolą Ci na przygotowanie aż 4 zapiekanek z pieczarkami, w sam raz na chrupiącą kolację dla rodziny.
Kroki postępowania
Cebulę drobno siekam, szklę na łyżce oleju lub masła. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Duszę je w rondlu na oleju na małym ogniu. Gdy już odparują z wody, doprawiam solą i pieprzem oraz kilkoma kropelkami przyprawy do potraw w płynie Kucharek.
Uduszone pieczarki mieszam z podsmażoną cebulką, wykładam na szynkę. Na wierzch ścieram ser na dużych oczkach tarki. Wierzch ozdabiam paseczkami papryki i ogórka konserwowego.
Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekam przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi.