Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bigos z kwaśnej kapusty

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona
1,5 kg
kiełbasa mazowiecka
2 sztuki
kości wieprzowe
ziele angielskie
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
śliwki suszone
przecier pomidorowy
ketchup pikantny
boczek
30 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kwaśnej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę szatkujemy. Jeśli jest mocno kwaśna to można przepłukać przed poszatkowaniem. Osobiście wolę kwaśny bigos, więc nigdy nie płuczę kapusty. Poszatkowaną kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą do wysokości 3/4. Następnie wkładamy kości i dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Wrzucamy także odkrojoną od boczku skórę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.
Krok 1 - Bigos z kwaśnej kapusty foto
2
W tym czasie na patelni smażymy pokrojony w dużą kostkę boczek i pokrojone w kostkę kiełbasy mazowieckie.
Krok 2 - Bigos z kwaśnej kapusty foto
3
Przesmażone mięso dodajemy z całym tłuszczem do kapusty i mieszamy.
Krok 3 - Bigos z kwaśnej kapusty foto
4
Dodajemy także kilka suszonych śliwek. Gotujemy dalej na małym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając.
Krok 4 - Bigos z kwaśnej kapusty foto
5
Gdy kapusta zrobi się miękka a mięso samo odchodzi od kości wieprzowych można dodać przecier pomidorowy i ok. 2 łyżek ketchupu. Mieszamy i ponownie gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Oczywiście już teraz można by jeść, ale jak wiadomo bigos jest najsmaczniejszy jak gotuje się go ok. 2 dni.
Krok 5 - Bigos z kwaśnej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak