Sposób przygotowania

Mięso umyć, podzielić osobno na pałki i podudzia. Natrzeć solą, pieprzem i gałką. Włożyć do miski i zlać ostudzoną kawą, następnie włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do180st. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą z miski, włożyć kilka gałązek rozmarynu i wstawić do piekarnika na 60min. W trakcie pieczenia raz odwrócić żeby się równomiernie przypiekły, podlewać marynatą. Gotowe mięso przełożyć na półmisek, sos zlać do rondelka i na małym ogniu odparować do lekkiego zgęstnienia. Kurczaka podlanego sosem udekorować gałązkami rozmarynu.
Zrezygnowałam z opcji posypania prażonymi migdałami bo ich nie miałam. Pasują do niego wszelkie odmiany klusek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !