Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki z mięsem
Mięso zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić masę. Konsystencja powinna być miękka aby można ją było rozsmarować.
Ciasto :
Drożdże rozrobić z cukrem.
Mleko zmiksować z serkiem topionym.
Do drożdży wsypać mąkę, dodać sól, olej, przyprawę ognisty smok, jajka i rozrobione mleko.
Wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, wyjąc je z miski i jeszcze chwilkę wyrobić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, ale nie za cienko.
Na ciasto rozsmarować masę mięsną.
Zwinąć roladę, po czym ciąć ją na plastry o grubości około 2 cm.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Ślimaki zostawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut.