Sposób przygotowania

Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli.Ziele angielskie i liście laurowe zmiel lub rozkrusz za pomocą łyzki lub moździerza.Połącz ze sobą czosnek,majeranek,ziele angielskie,liście laurowe,sól oraz pieprz i tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyj szynkę.Miód wymieszaj z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny.Szynkę zalej marynatą i odstaw na 2-3godziny w chłodne miejsce.Co godzine przewracaj szynkę na drugą stronę,by marynata przekazywała mięsu swój smak i aromat.Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż szynkę na dużym ogniu z wszystkich stron na rumiano.Następnie przełóż szynkę na blaszkę,podlej pozostałą marynatą i wstaw ją na 1.5godziny do nagrzanego do 150stopni piekarnika.Szynkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !