Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z całych ziaren pszenicy na zakwasie
Ziarna pszenicy moczyłam przez całą noc, w sumie 15 godzin (ale 12 godzin wystarczy).
Zakwas z mąki żytniej robiłam samodzielnie, przez 6 dni (można kupić gotowy).
Ziarna pszenicy przełożyłam do malaksera razem z zakwasem, solą morską oraz siemieniem. Rozdrabniałam do momentu aż ziarna stały się nie większe niż 1 mm. Konsystencja masy była bardzo gęsta.
Forma keksową o długości 23 cm wysmarowałam oliwą i przełożyłam do niej masę chlebową, powierzchnię wygładziłam nożem polewając odrobiną wody, aby była bardzo gładka i wilgotna. Posypałam słonecznikiem dla ozdoby i przecięłam nożem wzdłuż.
Wsadziłam do piekarnika z ustawioną temperaturą na minimum do wyrośnięcia. Po około 3 godzinach stwierdziłam, że wyżej już nie urośnie, bo jest ciężki i podwyższyłam temperaturę do 160 stopni.
Piekłam około 40 minut. Następnie wyjęłam, posmarowałam górę oliwą i wsadziłam jeszcze na chwilę, aby podrumienić. Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim chleb na jeszcze 30 minut.