Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, brokuły rozdrabniamy blenderem. Dodajemy do nich mąkę, jajko, przyprawiamy, wyrabiamy na jednolitą masę. Ser żółty kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, zioła rwiemy na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszamy. Ciasto ziemniaczano-brokułowe partiami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rolujemy w wałek grubości około 4 cm, następnie kroimy go na kawałki co 4 cm. Każdy rozpłaszczamy ręką, nakładamy na nie nadzienie (tak żeby na każdym znalazł się ser, oliwki i zioła), zlepiamy jak pierogi, formujemy kule, obtaczamy w mące i przekładamy na posypaną mąką deskę. Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy z pokrojoną w kostkę, usmażoną kiełbasą.