Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wiosenna babka z niespodzianką z ryżu

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka
200 gram
ryż jaśminowy
600 gram
ser biały
200 gram
ser topiony
0.5 opakowanie
cytryna
1 szt
groszek konserwowy
2 łyżki
kukurydza w puszce
2 łyżki
marchewka pokrojona w kostkę
2 łyżki
cebula biała
1 szt
bulion drobiowy
2 szt
rosołek drobiowy
2 szt
jajko
6 szt
margaryna
60 gram
papryka czerwona
1 szt
oliwa
natka pietruszki
pieczarki
200 g
warzywa mrożone
0.5 (na patelnię)
przecier pomidorowy
2 łyżka
parmezan
150 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna babka z niespodzianką z ryżu

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki posypać solą i pieprzem, czosnkiem skropić sokiem z cytryny odstawić na dwie godziny. Usmażyć na oleju pierś z kurczaka dodać pieczarki wcześniej grillowane, mieszankę warzyw na patelnie, cebulę, paprykę, marchewkę, groszek i kukurydze, natkę pietruszki. Zalać szklanką wody dodać przecier Gotować około 10 minut pod koniec dodać bulion drobiową, zioła z mieszanki, 3 trójkąty sera topionego biało czerwonego ( czerwonego ) gotować chwilę . Doprawiać solą i pieprzem.
2 jajka ugotować na twardo pokroić na plasterki. Ser biały pokroić w kostkę .
Do garnka wlać litr wody dodać dwa rosołki drobiowe wsypać ryż do wrzącego bulionu, ugotować. Wymieszać z 3 trójkątami sera biało-czerwonego (białego) dodać pół łyżki margaryny, 3 jajka, z sokiem ½ szt cytryny wymieszać.
2/3 masy ryżowej wylepić foremkę do babki jak użyłam foremkę słonecznik z silikonu. Do środka nałożyć farsz z sosem. Wierzch polać stopioną margaryną. Piec 45 minut w temperaturze 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa/kalapurtka 01.04.2012 23:24
ciekawa
foczka-ks 25.03.2012 00:08
bardzo ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak