Przepis i sposób przygotowania na: Placek lotaryński z kiełbasą i kurkami
2 szkl. mąki,
3/4 kost. margaryny,
1 jajko + 1 żółtko,
po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli.
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dno formy. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 200st.
FARSZ:
2 laski kiełbasy,
10 dag wędzonego boczku,
cebula,
20 dag kurek,
4 jajka + 1 białko,
300ml śmietany,
20 dag sera,
posiekana natka pietruszki,
tymianek,
oregano,
pieprz,
olej.
Grzyby obgotować w osolonej wodzie pk. 10 min. Przestudzić. Śmietanę roztrzepać z jajkami. Kiełbasę , boczek i cebulę, pokroić w kostkę, podsmażyć. Wymieszać ze śmietaną, grzybami, białkiem, startym serem, natką, przyprawić. Wylać na ciasto. Piec ok. 35 min w temp. 200st.