Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa po gruzińsku
2. Łatę wołową zalewamy 2 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut licząc od momentu wrzenia. Podczas gotowania systematycznie zbieramy szumowiny.
3. Po 40 minutach łatę wyjmujemy, usuwamy zbędny tłuszcz, kroimy na małe kawałki w wkładamy z powrotem do wywaru. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy groch i gotujemy około 30-40 minut.
4. W międzyczasie siekamy i podsmażamy cebulkę, obrana ziemniaki kroimy w kostkę, jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki a śliwki w paseczki.
5. Gdy groch będzie już miękki dodajemy ziemniaki, cebulkę, jabłka, śliwki, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
6. Pod sam koniec gotowania do zupy dodajemy drobno posiekaną zieleninę.