Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z bakaliami.
Kroki postępowania
ZACZYN:
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA:
500 g mąki
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
100 g roztopionej margaryny
150 ml mleka
Robimy zaczyn z podanych składników. Przykrywamy go ściereczka i odstawiamy na 10 -15 minut w ciepłe miejsce.
Po jego wyrośnięciu łączymy kolejno z podanymi składnikami, pamiętając ,że na końcu dodajemy margarynę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy przykryte na 30 minut.
60 g biszkoptów lub suchego biszkopta
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 ml mleka
50 g cukru
Międzyczasie robimy masę bakaliową :
W rondelku gotujemy 100 ml mleka z posiekanymi orzechami i cukrem. Studzimy i skruszamy biszkopty tak by masa była gęsta.
pokrojone migdały lub płatki migdałowe
garść rodzynek sułtańskich
1 jajko do smarowania wieńca.
Nacinamy brzegi wieńca w odstępach 2 cm i lekko je rozsuwamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy bakaliami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C przez 20 minut, następnie zmniejszamy ją do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 - 25 minut.
W środek wieńca wsadzamy pisanki lub cukrowego baranka, będzie on zarazem ozdobą naszego świątecznego stołu jak i pysznym deserem.