Przepis i sposób przygotowania na: Kruche sakiewki
Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, dajemy schłodzoną margarynę, ½ łyżeczki soli, śmietanę i sodę oczyszczoną. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe odstawiamy na godzinę do lodówki.
Farsz:
Pieczarki oczyszczamy, wykręcamy nóżki. Kapelusze krótko obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (blanszujemy), odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Nóżki pieczarek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone i starte pieczarki, dosypujemy bułkę tartą i dalej smażymy. Delikatnie przyprawiamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Od razu zestawiamy z gazu.
Z pozostałej soli, majeranku, bazylii pieprzu i chili tworzymy mieszankę przypraw.
Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na kawałki. Każdy rozwałkowujemy niezbyt cienko. Wykrawamy kwadraty wielkości zależnej od wielkości kapeluszy. Na każdy kwadrat układamy kapelusz pieczarki. Posypujemy go szczyptą mieszanki przypraw, następnie układamy przygotowany farsz, a na wierzch starty żółty ser. Zlepiamy razem wszystkie rogi sakiewki, a następnie boki. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy białkiem. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku, aż do zrumienienia. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.