Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z łopatki wieprzowej i wołowiny
Do miseczki - mięso mielone, może być z łopatki wieprzowej i wołowiny, może być mielone od szynki, wbijamy jajko, odciśniętą z wody bułkę (jak nie mam bułki, daję np. dwie kromki chleba). Dodajemy przesmażoną cebulkę, przyprawiamy solą, pieprzem.
Dla poprawienia smaku możemy dodać inne przyprawy, ja dziś dałam szczyptę oregano, lubczyku, tymianku, majeranku i natki pietruszki.
Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy małe kotleciki (chociaż można też większe, kto jak lubi), obtaczamy w bułce tartej. Na desce lekko spłaszczamy nożem, formujemy po bokach, odbijamy delikatnie nożem wzorek kratki na kotlecie, smażymy na rozgrzanym oleju na złoto - brązowy kolor.
Podajemy na obiad lub ciepłą kolację, z ziemniaczkami, ćwikłą, mizerią lub z czymkolwiek innym, na co mamy ochotę.
Smacznego :)