Przepis i sposób przygotowania na: pieczona słodka owsianka
Kroki postępowania
Płatki owsiane wsypałam do blendera, zalałam połową kefiru, śmietanką i cukrem. Zmiksowałam, odczekałam trochę, aż zgęstniały i uzupełniłam resztą kefiru i ananasem (zostawiając kilkanaście do posypania na wierzchu) jeszcze raz zmiksowałam.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami pszennymi. Wlałam masę do formy i posypałam z góry ananasem i owocami kandyzowanymi.
Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam około 40 min.
Pomysł wziął się stąd, że byłam ciekawa co się stanie jak owsiankę upiekę. Piekłam już płatki owsiane z masłem lub orzechem kokosowym na flapjack'a - brytyjskie batoniki owsiane, które to bardzo mi smakują, ale są kaloryczne.. więc chciałam wypróbować coś bardziej light. Ciasto fajnie się żuje.. jeśli ktoś lubi takie to polecam. Można zabrać do szkoły lub pracy na lunch.