Sposób przygotowania

Pomodory sparzyć - najwygodniej zanurzać je partiami, w garnku z wrzątkiem, za pomocą sporego sita. Po kilku sekundach przekładać do zimnej wody, aby łatwiej schodziła skórka.
Sparzone pomidory obrać, pokroić w cząstki i wrzucić do dużego garnka.
Paprykę pokroić w paski lub kostkę i dodać do pomidorów.
Dorzucić osączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę młodą cukinię razem ze skórką.
Dolać pół szklanki wody i rozgotować pod przykryciem.
Odkryć i dusić przynajmniej godzinę, aż część płynu odparuje - dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z marchewki i kurkumę. Zmiksować blenderem i dusić, aż ketchup nabierze odpowiedniej (dla nas) konsystencji. Przetrzeć przez gęste sito, aby usunąć pestki z pomidorów, drobinki skórki z papryki i kukurydzy. Zagotować ponownie.
Należy pamiętać, że gotowy ketchup jeszcze zgęstnieje stygnąc!
Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Napełnić niewielkie słoiczki i pasteryzować 20 minut.

Komentarze

  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) **** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    bardzo fajny pomysł na ketchup
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Niebanalny kolor i wyjątkowy smak :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    A to ciekawe :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !