Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup żółciutki z papryką i kukurydzą
Sparzone pomidory obrać, pokroić w cząstki i wrzucić do dużego garnka.
Paprykę pokroić w paski lub kostkę i dodać do pomidorów.
Dorzucić osączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę młodą cukinię razem ze skórką.
Dolać pół szklanki wody i rozgotować pod przykryciem.
Odkryć i dusić przynajmniej godzinę, aż część płynu odparuje - dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z marchewki i kurkumę. Zmiksować blenderem i dusić, aż ketchup nabierze odpowiedniej (dla nas) konsystencji. Przetrzeć przez gęste sito, aby usunąć pestki z pomidorów, drobinki skórki z papryki i kukurydzy. Zagotować ponownie.
Należy pamiętać, że gotowy ketchup jeszcze zgęstnieje stygnąc!
Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Napełnić niewielkie słoiczki i pasteryzować 20 minut.