Przepis i sposób przygotowania na: placki po węgiersku
Kroki postępowania
Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na patelni, wrzucamy do garnka z wodą (wody wedle uznania, byle przykryła mięso).
Podsmażamy 1 cebulkę, wrzucamy do garnka z szynką.
wszystko łącznie gotujemy ok 1godz. 15min.
dodajemy przecier, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, magi.bazylię.
Na samym końcu zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie
obieramy 7 średnich ziemniaków i ścieramy je na tarce.
do startych ziemniaków dodajemy jedno jajko, około łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
na koniec dodajemy mąkę, dość dużo żeby ciasto było gęste.
jak się ładnie zarumienią ściągamy na ręcznik papierowy kładziemy w środek gulasz i zaginamy w pol.
ja placki podaje polane ketchupem oraz z ogorkeim kiszonym, ale oczywiście rownież można jeść same.
Placki są naprawdę świetne.
Smacznego