Sposób przygotowania

Śmietanę podgrzać. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać szczyptę soli i po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać, wlewając powoli pół szklanki śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy a na koniec wlewamy rozczyn i mleko - dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk i miski. Oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą część z osobna rolujemy na ok 35-40 cm. długości, a następnie zaplatamy warkocz. Końce mocno ze sobą ściskamy i chowamy pod spód. Kukiełkę układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i smarujemy ciasto białkiem, a następnie posypujemy makiem. Pieczemy ok 40 min. w temp. 180’C. Smacznego !!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Uwielbiam taką chałkę z masełkiem, pycha :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    też uwielbiam z masłem
  • 1
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    o tak mi kojarzy się ze świetami
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    wyrośnięta, puszysta, pięknie zapleciona - super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Niezupełnie ładnie zapleciona, za mocno chyba bo popękała, rozeszła się w pieczeniu, co widać na zdjęciach, ale polecam bo jest przepyszna.
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    uwielbiam taką domową chałkę z dżemem
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    ale pyszna chałka :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale pyszności !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    uwielbiam domową chałkę:)Ale nie słyszałam jeszcze takiej nazwy:):)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !