Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać z cukrem w miseczce, dodać trochę letniej wody (musi być w takiej temperaturze, że palec włożony do wody ani ziębił, ani parzył), zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą i posypać po wierzchu mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż podwoją objętość.
Do miski wsypać mąkię posolić solidnie, dodać wyrośnięte drożdże, zamieszać, dodać olej i tyle letniej wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wyrobić drewnianą łyżką, uderzając ukośnie, aż ciasto będzie odstawało od brzegów miseczki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1/2 godziny , aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozprowadziłam po nagrzanej patelni ( najlepsza jest ceramiczna, z kominkiem) przykryłam pokrywką i postawiłam na 5 minut na średnim ogniu. Potem zmniejszyłam do małego .
Po około 25 minutach wierzch był ścięty,a wbity patyczek suchy, wyłączyłam ogień i zostawiłam 5 min pod przykryciem, żeby doszło.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    ciekawe...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    smaczne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !