Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym
Do łopatki mielonej wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Całość wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Na blacie kuchennym rozkładamy folię spożywczą. Jedną część mięsa rozkładamy na folii tak, aby powstał płat o grubości ok 1 cm. To samo robimy z drugą częścią mięsa.
Na tak przygotowane mięso rozkładamy farsz pieczarkowy i przy pomocy folii zwijamy dwie równe roladki.
Roladki pozostawiamy w folii i wstawiamy na pół godziny do piekarnika, żeby mięso trochę stężało.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Delikatnie odwijamy roladki z folii i wykładamy je na blaszkę.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 90 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos.
Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub na ćwiartki ( gdy są większe ). Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. W tym czasie pieczarki zmiękną a ilość wody się zredukuje.
Mąkę roztrzepujemy w śmietanie i ostrożnie dodajemy do sosu, uważając, żeby się nie zważyło.
Na koniec jeszcze doprawiamy do smaku. Ja osobiście dodaję dużo lubczyku, gdyż uwielbiam jego smak.
Gdy roladki się upieką wykładamy na półmisek, polewamy sosem pieczarkowym. Podajemy z ryżem lub chlebkiem.