Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z miętą
1/2 kg mąka,
1 łyzeczka Sól,
1 łyżeczka olej,
3/4 szklanki woda
Wszytskie składniki , któe zostały wymienione w przepisie łączmymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na cześci i każdą z nich kolejno za pomoca wałka rozwałkowujemy. Za pomoca kubka, szklanki jak kto woli wycinamy kółka, ktorego po nałożeniu farszu boki łaczymy, nie powinny byc rozklejone ponieważ podczas gotowania pieróg może się rozwalic.
Odnośnie farszu, przyrządzamy go mianowicie w ten sposób:
Ugotowane ziemniaki, oczywiście takze obrane przed gotowaniem przepuszczamy przez maszynkę-2 razy.
Wrzucamy je do miski, dodajemy ser biały i przyprawy i MIĘTE (można dac więcej) mieszamy.
Cebule musimy zeszklić na patelni i dodac do farszu - wymieszac.
Do powstałych "kołek" na pierogi nakladamy farsz izlepiamy dokaldnie.
Pierogi wrzucamy na wrzącą i posoloną wodę. Wyjmowac gdy wypłyną na wierzch. NAjlepiej podawac ze skwareczkami..