Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa
Pieczarki umyć i pociąć w talarki. Cebulę obrać i drobno pokroić a następnie zeszklić ją na patelni na oleju i dodać pieczarki. Te lekko posolić, dodać imbir, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony), pieprz ziołowy, paprykę słodką i ostrą w proszku wedle woli (ja daję z reguły 2-3 szczypty pieprzów, 1/4 łyżeczki imbirów i papryk). Podlać wodą i smażyć je do miękkości ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając trochę wody.
Gdy warzywa w wywarze będą już miękkie zestawić z ognia, dodać przesmażone pieczarki i ser topiony i chwilę przestudzić - wtedy wziąć blender i zmiksować na jednolitą konsystencję a następnie znowu zagotować i ewentualnie doprawić solą czy innymi przyprawami (zupa powinna być lekko ostra).
Podawać z grzankami lub groszkami do zup.
Do zupy też można dodać kilka pieczarek przesmażonych - trzeba je tylko wyjąć z patelni przed dodaniem do wywaru warzywnego.
Zupa sama z siebie powinna być już gęsta i konsystencji kremu. Gdyby tak nie było - dodać więcej serka topionego.