Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (nie potrzeba bardzo drobną). Wrzucić do 2l gorącej wody, dodać kostkę rosołową, z 1/3 łyżeczki soli i gotować do miękkości warzyw.
Pieczarki umyć i pociąć w talarki. Cebulę obrać i drobno pokroić a następnie zeszklić ją na patelni na oleju i dodać pieczarki. Te lekko posolić, dodać imbir, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony), pieprz ziołowy, paprykę słodką i ostrą w proszku wedle woli (ja daję z reguły 2-3 szczypty pieprzów, 1/4 łyżeczki imbirów i papryk). Podlać wodą i smażyć je do miękkości ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając trochę wody.
Gdy warzywa w wywarze będą już miękkie zestawić z ognia, dodać przesmażone pieczarki i ser topiony i chwilę przestudzić - wtedy wziąć blender i zmiksować na jednolitą konsystencję a następnie znowu zagotować i ewentualnie doprawić solą czy innymi przyprawami (zupa powinna być lekko ostra).
Podawać z grzankami lub groszkami do zup.

Do zupy też można dodać kilka pieczarek przesmażonych - trzeba je tylko wyjąć z patelni przed dodaniem do wywaru warzywnego.
Zupa sama z siebie powinna być już gęsta i konsystencji kremu. Gdyby tak nie było - dodać więcej serka topionego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    janek64

    Można iść na łatwiznę i kupić gotową, ale jeżeli robi się taką smaczną wg powyższego przepisu to wolę ugotować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    pyszna taka zupa z grzankami

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !