Przepis i sposób przygotowania na: Chi?szczyzna po polsku
Pietruszka
?redni korze? selera
Por
S?oik pieczarek w zalewie naturalnej
Ok. 30dag karkówki
Ocet winny z bia?ego wina
4 z?bki czosnku
Sos sojowy
Oliwa extra vergin
Imbir mielony
Kurkuma mielona
Chili pieprz Cayenne
Pieprz kolorowy
Ga?ka muszkato?owa mielona
Makaron spaghetti
Warzywa obra?, op?uka? i posieka?. Mi?so dok?adnie oczy?ci? i pokroi? w kostk?. Pieczarki ods?czy? z zalewy i równie? pokroi?. Czosnek posieka?. Na rozgrzan? oliw? wrzuci? kawa?ki mi?sa. Trzymaj?c na ma?ym ogniu, dok?adnie obsma?y? z obu stron. Oprószy? ?wie?o zmielonym pieprzem kolorowym. Ewentualnie mo?na posypa? gotow? przypraw? s?odko-kwa?n?. Gdy nabierze z?otego koloru, wrzuci? warzywa i posiekany czosnek. Wymiesza?, podla? sosem sojowym (kilka ?y?ek) i skropi? octem z bia?ego wina. Przykry? i dusi? na ma?ym ogniu. W tym czasie w osobnym garnku ugotowa? pó? opakowania makaronu (prze?amanego w pó?), ods?czy? z wody i prze?o?y? na patelni? z duszonym mi?sem. Mi?so z warzywami i makaronem przyprawi? szczypt? imbiru, ga?ki muszkato?owej, odrobin? kurkumy (dla koloru) oraz chili. Ewentualnie skropi? odrobin? oliwy.