Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wołowa w ziołowej szacie i marynacie słodko-kwaśnej prymat
Polędwicę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej mięso z każdej ze stron. Polędwicę zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec 10 minut w temperaturze 140ºC.
Na oliwie pozostałej ze smażenia mięsa, podsmażyć obrane szalotki, dodać miód, rozmaryn i marynatę słodko-kwaśną Prymat. Całość zalać winem i dusić do momentu zgęstnienia sosu.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wymieszać z majerankiem, posiekaną pietruszką i gorczycą. Polędwicę posmarować z każdej strony przygotowaną marynatą, po czym obtoczyć w warzywach z ziołami i gorczycą, lekko dociskając, aby dobrze przylegały.
Polędwicę pokroić w plastry i podawać z szalotkami pozostałymi podczas przygotowywania marynaty.