Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe marynowane w przyprawie do żeberek z miodem prymat
Żeberka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na gorącej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć żeberka z obu stron na złoty kolor. Następnie mięso przełożyć do rondelka i zalać wrzącą wodą. Warzywa obrać, umyć, pokroić w plastry i dodać do mięsa. Wywar doprawić do smaku liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, solą i 1 łyżką przyprawy do żeberek z miodem. Całość gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie, a kości będą bez problemu odchodziły. Następnie żeberka wyjąć z wywaru i schłodzić.
Oliwę z oliwek wymieszać z 3 łyżkami przyprawy do żeberek z miodem. Tak przygotowaną marynatą zalać żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po zamarynowaniu żeberka pokroić na porcje i usmażyć na patelni grillowej.
Wywar pozostały z gotowania żeberek zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, zagotować i podawać jako sos do żeberek.